perjantai 14. syyskuuta 2018

Nukkumaija ja Lival


Joskus on kiva saada muutosta johonkin tiettyyn tilaan, vaikka ihan pienilläkin muutoksilla. 

Ostin K-Raudasta huonekasviksi Nukkumaijan, kuolleen huonekuusen tilalle. Kuuselle viimeinen niitti oli varmasti kuumuus, joka asunnossamme oli kesähelteiden aikaan. Eipä auttanut parvekkeellekaan viedä, sillä siellä lukemat lähentelivät +50 celsiusta.

Hankin maijan puhtaasti ulkonäkö syistä, sillä mitään siitä en entuudestaan tiennyt. 

Wikipedia tietää kertoa, että kasvin suomalainen nimi on tullut siitä, että se nostaa illan tullen lehtensä pystyasentoon ja kääntää ne suppuun ja käy näin "nukkumaan". Kasvi varastoi tällä tavalla kosteutta lehtiensä sisään. Totta, näin olen huomannut sen illan hämärtyessä tekevän. 

Eri lajikkeilla on tietysti erilainen ulkonäkö. Valitsemani lajikkeen nimi on Fascinator, koska sen lehtien suonet ovat vaaleanpunaiset, lehden pohjaväri on tummanvihreä ja laikut vaaleanvihreitä.


Multaan työnnetty infokyltti kertoo, että kastellaan kahdesti viikossa. Ei suoraa auringonvaloa ja se puhdistaa huoneilmaa. Kuulostaa lähes liian hyvältä ollakseen totta. Nähtäväksi jää miten kauan saan pidettyä sen hengissä. 

Nukkumaijan lähisukulaisia ovat nukkumatti, nukkuleena sekä raitamatti. 

Mies asensi viimein Livalin retrovalaisimen seinään, joka antaa juuri sopivasti valoa keittiön tasolle. Se oli muuten ensimmäinen asennettu Livalin valaisin tähän kämppään. Voiko nainen olla onnellinen yhdestä vanhasta valaisimesta - kyllä voi !

2 kommenttia:

  1. Minulla on sama nukkumaija nurkassa ollut noin 35 vuotta multaa vaihtamatta. Kasteltu vain alta reilusti lautaselle. On noin 90 cm korkea. Ei koskaan suorassa auringon valossa. Joskus pessyt pölyisiä lehtiä pienellä liinalla.

    VastaaPoista
  2. Jopas Sinulla on ollut nukkumaija kauan ! Nukkumaijasi on melkein saman ikäinen, kuin minä :D Minulla ei mikään kasvi ole ollut hengissä paria vuotta enempää. Täytyykin alkaa kastelemaan sitä lautasen kautta, jos vaikka saisin pidettyä sen pidempään hengissä. Kiitos vinkeistä ! Uudet postaukseni muuten kirjoittelen nykyään blogiin nimeltä, Yksinkertaisesti koti. Siltä voi jatkaa postauksien seuraamista.

    VastaaPoista