keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Joko voi esikasvattaa?





Kyllä voi, mutta ei kaikkia lajikkeita. En aikonut jäädä jalkoihin kukkien siemenien esikasvatuksen suhteen (niin kuin ohran kanssa kävi). Muistelin, että olen viimeksi laittanut kukkia esikasvattaen, Hameenlinnassa asumisen aikana, joka oli hävettävästi kuusitoista vuotta sitten. Huh mikä aika, piti oikein hetkisen laskea.


Oli asia niin tai näin, niin luotto parvekekukkiini silloin kuului, hajuherneet ja krassit. Kummatkin kasvoivat räjähdysmäisesti Hämeenlinnassa, mutta nyt täällä Perämeren leveysasteilla on viileämmät kesät - tai normaalisti on.

Istutimme tyttären kanssa hajuherneet, sillä niiden esikasvatusaika alkaa kuluvan kuun puolesta välistä. Ja tiedän, ettei vielä ole kuun puoliväli, mutta niin kuin alussa sanoin, haluan olla ajoissa. 

Kokeilen nyt ensimmäistä kertaa Jiffy Easy turveruukkuihin istuttamista. Ne ovat orgaanisia, biohajoavia sekä 100 prosenttisesti ympäristöystävällinen vaihtoehto. Ruukut voivat istuttaa suoraan avomaalle tai isompaan ruukkuun - meillä jälkimmäinen vaihtoehto on se ainoa vaihtoehto. Setissä on 26 ruukkua ja setin hinta oli vajaa 3 euroa, paikallisessa K-Raudassa. 

Ajattelin laittavani paljon erilaisia vihreitä kasveja (ja lisäksi valkoisia kukkia) parvekkeellemme kesäksi, joten mukaan lähti myös rosmariinin, oreganon sekä mausteisen basilikan siemeniä. Niiden tuoksu on jotain niin aisteja huumaavaa, että se jää muistoihin pitkäksi aikaa. 

Taulukon mukaan basilikan esikasvatus olisi pitänyt aloittaa jo helmikuussa, mutta sen voi tehdä vielä toukokuussakin. Kukkiminen on huhtikuusta aina lokakuun puoleen väliin saakka. 

Myös rosmariinin esikasvatus on alkanut jo maaliskuussa, mutta edelleen ehtii. 

Kummassakaan yllämainituissa ei ole suorakylvöä, mutta oreganossapa on. Toukokuun puolesta välistä aina kesäkuun loppuun ja sen mukaan ajattelin istutuksen tehdä. 

Muiden kohdalla katson, miten toimin - istutusruukut meinaan loppuivat kesken. Luulen, että pesen maitotölkkejä ja laitan siemenet niihin. Rumalta kyllä näyttää, mutta ei voi mitään, jos vain homma toimii. Niistä pääsee onneksi eroon, kun ulos istuttamisen aika koittaa.

6 kommenttia:

  1. Onnistun aina tappamaan kaikki kasvit. Mutta nyt kun olin armeijassa pari viikkoa ja lapset kasvatti rairuohot puolison kanssa, tulin siihen tulokseen että voisi laittaa puolison ja lapset istuttaan siemenet ja myös kasvattamaan ne. :D Enkä puutu väliin niin eivät sitten kuolekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samaa tappamis meininkiä on havaittavissa myös ruudun tällä puolella. Nostan kyllä hattua armeijassa ololle. Minusta siihen ei olisi - olen sen verran "neiti". Lapset olivat varmasti ylpeitä istuttamistaan siemenistä ja kuuluukin olla ! Ne ovat niitä elämän pieniä, mutta erittäin tärkeitä ilon hetkiä. Kiitos kun kommentoit ! Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

      Poista
  2. Just eilen kotiutui multasäkit eteiseen - kukkien uudet mullat ja taimimultaa. Mun esikoiseni oli innokas kasvattamaan kukkia ja ajateltiin kokeilla samettikukkaa, se on kuulemma helppo. Lisäksi meinasin, että kokeilen kaupan yrttiruukkuja virvoittaa ihan multiin kasvamaan, saas nähdä onnistuuko :) Mukava postaus ja hyvinkin ajankohtainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopas olet ollut reipas, uudet mullat ja kaikki. Oi että ne säkit painaa, huh ! Samettikukat ovat kauniita. 74-vuotias äitini on joskus kertonut, että ko. kukat ovat siitä hyviä, että niihin ei tuholaisia tule, koska niiden tuoksu on sen verran voimakas. Helppoudesta en tiedä, koska olen saamattomana ostanut ne valmiina, mutta näyttäviä kyllä ovat ! Yrttiruukkuja minäkin ensin ajattelin, mutta koska olen nekin onnistunut tappamaan, niin tälläkertaa pidemmän kaavan kautta eli siemenestä kasvamaan. Voi olla, että epäonnistuu täysin, mutta yrittänyttä ei laiteta :) Oi kiitos, kommentit lämmittää aina sydäntä <3 Leppoisaa viikonlopun jatkoa !

      Poista
    2. Nyt on kaupan yrtit istutettuna vaikka luulen että mönkään menee, olivat jo valmiiksi vähän nuupallaan. Istutettiin siemenistä myös chili sekä porkkana (hyötypuutarha toiveissa) ja kukkia laitettiin kahta sorttia. Joku kehäkukka ja samettikukka mutta nimet olivat pidempiä :D Ei se ota jos annakaan!

      Poista
    3. Aivan oikea asenne. Aina kannattaa yrittää ! Tsemppiä jatkoon :)

      Poista