maanantai 4. joulukuuta 2017

DIY Joulu / osa V



Joulukuun neljättä päivää mennään ja aattoon on enää kaksikymmentä päivää, joka menee äkkiä. Kävin lenkkipolulla haukkaamassa raitista ilmaa ja samalla sain ideoita seuraaviin diy joulu osioihin.

Siskoni puhui aikaisemmin kynttilöiden tekemisestä ja mikäs sen parempaa, kuin tehdä niitä nyt. Poltan kynttilöitä aika paljon ja enemmänkin polttaisin, mutta kaksi pientä lasta ja aito tuli, on jokseenkin haastava yhdistelmä. Siksipä ulkolyhdyissä palaa kynttilät lähes poikkeuksetta joka ilta. Led pöytäkynttilöitä olen harkinnut, mutta ovat vielä jääneet hankkimatta.



Mutta, sitten niiden kynttilöiden tekemiseen ! 

Muotteina käytimme Pirkan tonnikalapurkkeja ja tämä siksi, koska etiketin takaa paljastui kaunis, mattapintainen harmaa metalli. 

Neliskanttinen kynttilä on tehty puolikkaaseen maitopurkkiin. Siitä tuli oikein kivan näköinen, joten seuraavaa erää varten olenkin ottanut talteen suuren määrän maito- ja tuoremehu purkkeja.


Mistä itse steariini? 

Sen sulatimme vanhoista, palamattomien kynttilöiden jämistä. Siskoni olikin niitä kerännyt aikamoisen kasan ! Omiani aloitin nyt vasta ottamaan talteen ja uskomatonta kyllä, niin niitä kertyy aika äkkiä. 

Eli sulamatta jääneet kynttilöiden palaset ym huonokuntoiseen paistinpannuun (kaatonokallinen olisi ollut oiva tai jonkinlainen kannu). Levy pienelle lämmölle ja sitten odotellaan steariinin sulamista. 

Odotellessa ehtii katkaisemaan sydänlangasta oikean mittaisia pätkiä ja solmimaan kiinni varrastikkuun (meiltä loppui tikut kesken), joka asetetaan maitopurkin tms päälle (keskelle, jotta myös sydänlanka myöhemmin jähmettyy kynttilän keskelle). 

Kun steariini alkaa pannussa sulaa, kaadetaan sitä muotteihin.

Sitä jatketaan niin kauan, kuin steariinia ja muotteja riittää. Laitoimme kynttilät ritilän päälle ja malttamattomina veimme ne lasitetulle parvekkeelle, kylmään jähmettymään. Vielä samana iltana saimme "uusia" kynttilöitä poltettavaksi. 



Tekeminen oli kivaa ja uudelleenkin tullaan tekemään. Osa tarvikkeista on jo kasassa, niin kuin aikaisemmin jo kerroin eli miksi ei.

Oletko Sinä tehnyt itse kynttilöitä? 
Vinkkejä niiden teosta otan mielelläni vastaan.

2 kommenttia:

  1. Ei olekaan tullut aiemmin mieleen käyttää säilykepurkkeja kynttilöitä tehdessä! Kiitos vinkistä :) Usein itse valan kynttilät jogurttipurkkeihin, jotka sitten irrotan massan jähmetyttyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentoinnista :) Jogurttipurkit voisivat myös toimia ! eli niitä täytyy kokeilla seuraavalla kerralla.

      Poista