sunnuntai 19. marraskuuta 2017

DIY joulu / osa II


No niin, viimein tulee uunista ulos seuraava DIY joulu osa. 

Eli ideana oli tehdä vain Marimekon kankaista seinäkalenteri, jossa olisi 24 taskua. Niihin on kiva sujauttaa lapsille joku pieni yllätys, jokaiselle "pukinodotus "päivälle. 

Marimekon seinäkalenteria saa myös valmiina, mutta sen väritys ei miellyttänyt silmääni. Sellaisen kuitenkin halusin, niin oli pakko ommella sellainen itse. 

Työ kuulostaa yksinkertaiselta ja ehkä se sitä onkin, vaan ei minulle, koska en todellakaan ole nk. hoviompelija. Onneksi ompelukone löytyy ja siitä suora ommel, niin sillä pääsee jo pitkälle - tässä tapauksessa maaliin saakka.

Kaikki alkaa tietysti valitsemalla haluamansa kankaat. Koska perinteinen joulunpunainen ei kuulu suosikkeihini, edes jouluna, niin valitsin kalenteriin aivan muita värejä. Tosin, niitä punavoittoisia kankaita on säästössä, joten jos ensi jouluna innostun punaisesta, niin tarvikkeet toiseen kalenteriin ovat jo valmiina. 


Kankaiksi valikoitui loppujen lopuksi vain kaksi eri kangasta: 
Marimekon Räsymatto sekä Siirtolapuutarha.

Niiden muodot ja väritys sopivat mielestäni hyvin yhteen ja lopputulos on lähes sellainen, kuin olin toivonutkin. 

Ajattelin jatkojalostaa joulukalenteri ideaa ja käyttää sitä esimerkiksi lastemme syntymäpäiväjuhlilla - aarteen etsintään, vihjeet piiloon taskuihin. Tai sitten jokainen synttärikemuvieras saa lähtiessään valita taskuista yhden, jossa olisi pieni muisto juhlista. 

Myös aikuisten joulukalenteri kävi mielessä eli se olisi vain minulle ja miehelleni: Vuoropäivinä otamme taskuista paperikäärön, jossa lukisi jonkinlainen pieni askare, joista koostuisi yhteisiä hetkiä muuten kiireisen arjen keskellä. Ne voisivat olla jotain tähän tyyliin: Niskahieronta, kahvinkeitto vuoro pienen herkun kera tai saunanlämmitystä jne jne jne. Mahdollisuuksia on just niin paljon, kuin vain keksii ! 


Mutta, miten sitten kalenterin oikein tein? 

Ensimmäisenä päätin kalenterin koon. Sen lopulliseksi leveydeksi tuli 62 cm ja korkeudeksi 67 cm, kaikille sivuille muutaman sentin käännökset. Lisäksi alas että ylös kuja, johon painoiksi laitoin bambukepit - jääneet kesäkukista käyttämättöminä. Niiden idea on pitää kalenteri suorassa.

Numerot ovat t-paita siirtopaperia (parempi olisi ollut silityskalvo), jolle tulostetaan tietokoneen tekstinkäsittely ohjelman kautta, omavalintaisella fontilla ja koolla numerot. Paperini oli valkoista, joten numeroistani tulivat myös valkoiset, mutta saatavana on mustaa sekä harmaata. 

Monessa ohjeessa kerrotaan, että numerot pitäisi tulostaa peilikuvana, jotta paperissa oleva liima tulee kangasta vasten ja näinollen halutut numerot ovat oikein päin. Asiaa aikani mietin, käänsin ja väänsin, niin päädyin tulostamaan numerot ääriviivaisina, oikein päin ja kalvon nurjalle puolelle (tämä puoli on samanlainen, kuin kontaktimuovin punainen ruudukko). Leikkasin jokaisen numeron saksilla, ääriviivaa pitkin irti.

Seuraavaksi asettelin yhden numeron kerrallaan haluttuun taskuun, (mihin kohtaan taskua - keskelle, oikeaan vai vasempaan reunaan) numeron taustapaperi pois, leivinpaperi arkki päälle ja silitysrauta esille. Silitin kahden/kolmen pisteen kuumuudella numeroa, siirtopaperin päältä kiinni taskuun. Numerot kiinnittyivät suhteellisen nopeasti kankaaseen kiinni, joten tarkkaile tilannetta !

Jatkoin näin niin kauan, kunnes kaikki 24 numeroa olivat omissa taskuissansa kiinni. 

Sitten bambutikut leikataan määrämittaansa ja laitetaan ylä- sekä ala kujaan. 
HOX ! Älä missään nimessä katkaise bambua voimalla, käsin taittamalla. Bambu on materiaalina aivan erilaista, kuin puu, joten suurta vahinkoa saa aikaiseksi jos käyttää raakaa voimaa. Bambu katkaistaan vain sahaamalla. Muukin materiaali käy, esimerkiksi painava tanko tms.



Kankaat ostin täältä: 

Musta taustakangas: Eijan kangas ja leikkuu 
Marimekon kangaspalat: Marikka Lifestyle

T-paita siirtopaperi on merkkiä Q-connect, löytyy netin erinäisistä verkkokaupoista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti