torstai 22. kesäkuuta 2017

Liukuväri tyynynpäälliset

Mitä sitä Juhannuksena bloggaaja muuta tekisi, kuin alkaisi pienimuotoiseen maalaus projektiin. Joten tässä tulee, olkaahyvä !





Ihan ensiksi tietysti välineet: 

Tyynyliina tai useampi 
Tekstiilimaalia 50 ml
Maalisuti
Astia
Tyynyliinan kokoinen pahvi 
Leivin- tai voipaperia
Silitysrauta 
Tahraamatonta sanomalehteä tms alustaa

Hankin Kärkkäisen verkkokaupasta, kaksi perusvalkoista Kotoilu sarjan, 50x60 cm tyyliinaa sekä Textil Color väriä, 50 ml. Käyttämäni vihreän sävyn nimi on briljanttivihreä 1626. Paketin avattuani, oli pakko tarkistaa että tilasin todellakin näin tumman vihreän. Tilauslista piti paikkansa ja minun oli vain luotettava omaan alkuperäiseen intuitiooni lopputuloksesta. 

Eli alkuun pitää sanoa, että tein pari virhettä, joita en ensi kerralla tee. Ottakaa siis vinkkiä vihreistäni ja tehkää Te priimaa heti ensimmäisellä kerralla. 

1. Aloita leikkaamalla tyynyliinan kokoinen pahvi, tyynyliinan sisään. 
Näin väri ei mene takapuolelta läpi, vaan jää ainoastaan etupuolelle. 

HOX HOX ! 
Ensimmäinen virheeni oli vääränlainen pahvi. Se oli hiukan aaltoilevaa, joten myöhemmin maalatessani tyynyliinaa, myös maalisudin jälki oli aaltoileva. Se toi kyllä lisää graafista näköä, jos sitä ei tahattomasti halua, niin tee toisin. 

2. Laita pahvi tyynyliinan sisään. Muista oikasta kulmat suoriksi ja mieti, miten PÄIN pidät valmista tyynyä ! Minä maalasin tätä sen kummemmin ajattelematta ja kun kyse on liukuväristä, joka "valuu alaspäin", niin tyynyliinan ns. suuaukon täytyy olla juuri sillä oikealla puolella. 

Virheeni näkyy siinä, kun kuvio on oikein päin "valumassa alaspäin", niin suoraan ovelta näkee, kuinka tyynyliinan takaosa on lerpattamassa löysänä tyynyn takana. Kun käännän tyynyt toisin päin, niin silloin kuvio ei valu vaan nousee ylhäältä alaspäin. 

Mies sanoi, että Hänestä tyynyt ovat paremmat(!) niin päin, mutta minä en ole ihan vakuuttunut. Noh, pitää siihenkin ongelmaa keksiä tuunaus ratkaisu ja tehdä seuraavat oikein.

HOX HOX ! 
Toinen virheeni oli jättää vasta avattu tyynyliina silittämättä. Taitoskohdat jäivät selkeästi näkyviin ja niitä ei peittänyt edes maali. 

3. Kaada tekstiilimaalia johonkin astiaan. Minulla sattui olemaan käden ulottuvilla muovimuki. Näihin kahteen päälliseen meni koko 50 ml pullo, joten sen sanoisin menekin olevan.

4. Kasta maalisuti maaliin ja lähde liikkeelle tyynyliinan yläkulmasta ja maalaa vetoja alaspäin, niin pitkälle kuin maalia riittää tai siihen saakka mikä sinusta näyttää hyvältä. 

5. Samalla tavalla maalaten jatkat koko tyynyliinan toiseen yläkulmaan saakka. 

6. Annoin työn hetken kuivua, ihan rauhassa eli jouduin viemään ne lasitetun parvekkeen betonilattialle, varjoon. Lapset alkoivat olla tässä vaiheessa liian kiinnostuneita siitä, mitä äiti oikein puuhaa.

7. Sitten, kun tyynyliina alkoi näyttää kosketus kuivan merkkejä, jatkettiin sisätiloissa. Seuraavaksi siis leivin-/voipaperi (minä käytin voipaperia, kun sitä oli) päälle ja silittämään. Juuri tämän käyttämäni maalin ohje oli, silittää kahden pallon .. lämmöllä. EI HÖYRYÄ, 5 minuuttia per tyynyliina.

8. Enimpien silityslämpöjen tasauduttua liinoista, otin varovasti pahvin sisältä pois.

Seuraavaksi vuorossa olikin etsimistä eli löytyykö bloggarilta vapaina olevia sisätyynyjä. Muistin, että aikoinaan tyttären oman huoneen sisustuksen uusimisen yhteydessä, Ikeasta oli jäänyt kaksi Fjädrar 65x65 cm höyhentäytteistä sisätyynyä. Olivat edelleen Ikean puristetuissa pikkuisissa "pötkö" pakkauksissa. Ja vaikka ovat eri kokoa, kuin tyynyliinat, niin parempi niin. Koska nyt lopputuloksen tyynyt ovat "kovemmat", joten pitävät myös paremmin muotonsa. 

Mitä kaikki sitten maksoi? 

Maali, tyynyliinat ja postikulut = 14,60 e 
Kaikki muu löytyi askartelukaapistani ja tyynyt kaapin perältä.

Aikeissa on tehdä kaksi muuta tyynyliinaa, toisella värillä ja tekniikalla. Kyseinen väri vilahtikin jo ensimmäisessä kuvassa eli musta. Kahteen seuraavaan löytyy melkein kaikki jo valmiina kodistamme, joten edullisia nämä ovat kyllä tehdä.






Loppuun oli pakko vielä kokeilla päällisiä oikein päin eli "liukuvana" yhdessä luottopäällisieni kanssa eli Marimekon Tiiliskivien. Hyvin sopivat yhteen, mutta kesän kunniaksi mennään kuitenkin raikkaalla valkoisen ja vihreän liitolla !



LÄMMINTÄ JUHANNUSTA KAIKILLE ! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti